Maat ja mannut

Kun seisoo Repolanmäen tallipihalla, voi vaivatta aistia menneiden aikojen lumon. Punamultamaalatut rakennukset kivijalkoineen vievät ajatukset Wanhoihin Hywiin Aikoihin ™, mutta pikaisella vilkauksella voi havaita, että meillä on myös otettu käyttöön sellaiset nykyaikaiset mukavuudet kuin esimerkiksi valaistu maneesi ja karsinoiden kätevät liukuovet. Perinteikäs talliympäristö onkin paitsi rauhallinen ja viihtyisä, myös varsin toimiva kokonaisuus, joka kykenee erinomaisesti palvelemaan nykyaikaisen ratsutallin kaikkia perustarpeita — ja vähän enemmänkin!


Sananen Ohtojärvestä

Repolanmäki sijaitsee Suomen kauniilla maaseudulla lähellä pikkuruista Ohtojärven kylää. Ohtojärvi sijaitsee saman nimisen suurehkon järven kupeessa metsien, niittyjen ja peltojen ympäröimänä. Kylälle kulkee pari kertaa päivässä bussilinja, mutta jos mielii jatkaa matkaansa Repolanmäen tallialueelle, on turvauduttava omaan autoon. Reipas vierailija voi toki myös polkaista tuon matkan polkupyörällä tai ihan vain kävellen, sillä matkaa Ohtojärveltä Repolanmäen tilalle on vain muutama kilometri. Ohtojärveltä lähimpään vähän isompaan kaupunkiin onkin sitten matkaa sen verran, että sillä suunnalla tulee harvemmin pistäydyttyä. Ja miksipä tarvitsisikaan, kun kaikkein välttämättömimmät palvelut löytyvät lähiseudulta!

Ohtojärven pienestä keskustasta löytyy ruokakauppa, sekatavarakauppa, postitoimisto, pieni huoltoasema ja tunnelmallinen kahvila, joka toimii kylän väen sosiaalisen elämän keskuksena. Paikan kuumin menomesta on kuitenkin Ohtojärven Humppalava, joka tosin on avoinna vain kesäisin. Kohtalaisen ajomatkan päässä Ohtojärveltä sijaitsee lisäksi muutama isompi kauppa ja marketti, sekä Repolanmäenkin eläimien terveydestä huolehtivan eläinlääkärikaksikon pieni klinikka, josta käsin eläinlääkärit ovat tarvittaessa usein todella nopeasti tavoitettavissa.

Eläinlääkärimme kuuluvat Ohtojärven seudun ympärivuotisiin asukkaisiin. Melko suuri osa Ohtojärven seudun rakennuksista on kuitenkinkin kesämökkejä ja loma-asuntoja, ja niinpä loma-aikoina ja varsinkin kesäisin Ohtojärvi kokee väliaikaisen huiman väestönkasvupiikin. Suurimman osan vuotta kylän raitilla kuitenkin tulee vastaan vain vanhastaan tuttuja naamoja. Vierailijat ovat täällä peräkylällä tervetullut harvinaisuus, joka otetaan miltei poikkeuksetta hyvin vastaan.


Repolanmäen tallialueen kartta (klikkaa isommaksi!)

Tallialue ja tilukset

Repolanmäen tallialue on rakennettu Repolanmäen vanhan maatilan tontille. Vanhasta tilasta on nykyään jäljellä enää 1800-luvun lopulla valmistunut päärakennus, joka tätä nykyä toimii tallin omistajan kotitalona. Muut tontilla ennen olleet rakennukset on aikojen saatossa yksitellen purettu huonokuntoisina tai tarpeettomina, mukaan lukien nykyisen päätallin paikalla sijainnut vanha tallirakennus, joka valitettavasti paloi maan tasalle vuonna 1970. Uusi talli rakennettiin samalle paikalle mahdollisimman tarkkaan vanhojen piirustusten mukaan, ja vaikka tallia on sittemmin remontoitu ja kunnostettu niin sisältä kuin ulkoakin, muistuttaa se edelleen ulkoapäin varsin paljon alkuperäistä. Muu tallialue on hiljalleen rakennettu tilan päärakennuksen ja tallirakennuksen ympärille, ja kaiken uuden rakentamisessa on otettu hyvin huomioon uusien rakennusten sointuminen yhteen vanhojen kanssa. Lopputuloksena tallialue onkin yleisilmeeltään varsin harmoninen kokonaisuus, oikea idyllisen maalaistallin perikuva.

Kokonaisuutena Repolanmäen tallialue on varsin toimiva ja pitkästä historiastaan huolimatta hyvin sopiva nykyaikaiselle tallille. Vanha talli on sisältä remontoitu palvelemaan nykypäivän tallin tarpeita, ja se on saanut myöhemmin seurakseen toisen tallirakennuksen, niin kutsutun pikkutallin. Lantala ja kuivikevarasto sijaitsevat samassa rakennuksessa lähellä talleja, ja ihan tallien vieressä sijaitsee myös hyvin huollettu ratsastuskenttä. Viimeisimpinä lisäyksinä Repolanmäkeen on rakennettu myös maneesi ja pihattotalli. Tallialueen parkkipaikka on ehkä vähän turhankin suuri, mutta ainakin sinne mahtuvat tallin väen ja kävijöiden autot, hevoskuljetustrailerit sekä säännölliset rehu- ja kuivikekuljetuksetkin. Tallipihaa ja tilan vanhaa päärakennusta ympäröivät eri kokoiset tarhat ja laitumet, ja tallin piha rajautuu ympäröiviin metsiin ja peltoihin.

Vanhaa päärakennusta, tallin omistajan nykyistä kotitaloa, ympäröi laaja puutarha, jossa kasvaa omenapuita ja enemmän tai vähemmän rehottavia marjapensaita ja kukkapenkkejä, joita tallin omistaja ruotii ja hoitaa sen verran kuin joskus saa muilta toimiltaan aikaiseksi. Koska vanha päärakennus on yksityinen kotitalo eikä julkinen tila, ei sinne sovi marssia noin vain. Kutsua kannattaa kuitenkin odottaa, sillä sisältä päin talo on varsinainen ihmemaa — se on nimittäin täynnä Arnikan Urho-vaarin, Repolanmäen entisen isännän, matkoiltaan tuomia omituisia muistoesineitä ja kummallisia tavaroita. Joku kuvaili talon sisustusta joskus luonnonhistoriallisen museon ja kaikkialle levinneen viktoriaanisen kuriositeettikabinetin risteytymäksi, ja tämä kuvaakin paikkaa oikein osuvasti.


Tallirakennukset

PÄÄTALLI on Repolanmäen tilan nykyisistä rakennuksista toiseksi vanhin, jo vuonna 1971 valmistunut, mutta moneen otteeseen kunnostettu ja remontoitu. Ulkoa päin se muistuttaa yhä hyvin paljon vanhaa, alkuperäistä tallirakennusta, mutta sisältä se on täysin modernisoitu. Mistään tehdasmaisesta hallista ei kuitenkaan ole kyse, vaan päätalli on kaikesta huolimatta tunnelmallinen ja kotoisa. Karsinoiden seinät ovat vaaleahkon sävyistä puuta, ja karsinoiden sekä karsinan ovien yläosien kalterit ovat metallinharmaat. Sähkövalaistus sekä ikkunoista tuleva luonnonvalo tekevät tallista ilmavan ja valoisan. Kaikissa karsinoissa on juoma-automaatti, suolakivi ja asianmukaiset ruokinta-astiat. Karsinoiden ovet ovat käteviä liukuovia, jotka eivät avonaisenakaan ole tiellä. Lisäksi karsinoiden edustalta löytyy tarvittaessa esiin otettava tanko satulalle ja koukku riimua varten. Yhteensä päätallissa on karsinoita 17 kappaletta. (Päätallin karsinajärjestykseen ja pohjapiirrokseen voit tutustua täältä!)

Päätallin muihin tiloihin kuuluu pesukarsina, varustehuone, rehuvarasto ja tallitupa, sekä myös heinävintti, jossa Repolanmäen hevosten heiniä säilytetään. Heinävintille pääsee paitsi ulkokautta ramppia pitkin, myös sisäkautta päätallista vintille vieviä portaita kiipeämällä. Ruoka-aikaan heinät tiputetaan vintiltä alas talliin vintin lattiassa olevasta luukusta (luukun kohta on merkattu tallin pohjapiirrokseen kirjaimella A). Pikkutalliin ja pihattoon heinät viedään kottikärryillä. Muut hevosten ruoat, kuten väkirehut ja kivennäiset sekä tietenkin porkkanat, löytyvät rehuvarastosta, jollainen löytyy erikseen myös pikkutallin puolelta.

Varustehuoneesta löytyvät siististä järjestyksestä päätallin hevosten kaikki varusteet. Satulat, suitset ja loimet ovat kaikki omissa telineissään, ja harjapakit löytyvät omalta nimikoidulta hyllyltään. Myös varusteiden huoltoon liityvillä välineillä ja tököteillä on oma paikkansa varustehuoneesta. Omasta nurkastaan löytyy lisäksi pesukone ja pieni kuivatustila juuri pesusta tulleita loimia ja vastaavia varten. Vaikka varustehuone ihan viihtyisä onkin, niin tallin väen varsinainen levähdyspaikka löytyy päätallin tallituvasta, jonka sohvilla ja nojatuoleilla kelpaa lojua vaikka lukemassa hevoslehtiä tai kirjoittamassa hevosen hoitopäiväkirjaan. Tallituvasta löytyvät tallilaisten omat kaapit, WC, kahvinkeitin sekä pieni jääkaappi ja mikro omia eväitä varten.

PIKKUTALLIKSI kutsuttu toinen tallirakennus on tarkoituksella rakennettu muistuttamaan päätallia sekä ulkoa että sisäpuolelta. Sieltä löytyvät samat varustukset ja pääasiassa vastaavanlaiset tilatkin kuin päätallista, ja päätallin kuvaus täsmää kaikkinensa oikein hyvin myös pikkutalliin. Oikeastaan tallirakennukset eroavat toisistaan olennaisesti vain karsinoiden lukumäärällä ja sillä, ettei pikkutallissa ole tallitupaa tai heinävinttiä (heinät tuodaan päätallilta kottikärryillä). Karsinoita pikkutallista löytyy 12, ja ne ovat kooltaan aavistuksen verran isompia kuin päätallissa. (Pikkutallin karsinajärjestykseen ja pohjapiirrokseen voit tutustua täältä!)

Repolanmäestä löytyy myös asianmukaisesti varustettu ja toimiva pieni PIHATTO. Pihattorakennus on lämpöeristetty ja valoisa. Kuivikkeena käytämme pihatossa turvetta, ja sekä rakennus että tarha puhdistetaan päivittäin jätöksistä ja rehun tähteistä, kuten asiaan kuuluu. Heinät tarjoillaan pihaton hevosille aina mahdollisuuksien mukaan ulos, mutta väkirehunsa hevoset syövät sisällä pihattorakennuksessa, jossa on mahdollista pistää hevoset ruokinnan ajaksi kiinni. Näin varmistetaan, että kaikki saavat syötyä oman osuutensa, eikä kukaan hotki muiden ruokia. Pihaton asukkaita käsitellään päivittäin normaalisti aivan kuten muitakin tallin asukkaita. Pihattomme on suunniteltu enintään neljälle asukkaalle kerrallaan, ja vaikka pihatto rakennettiinkin alun perin erityisesti tallilla syntyviä varsoja ajatellen, ei muidenkaan hevosten majoittaminen siellä ole lainkaan poissuljettu ajatus. (Tiedot pihaton tämänhetkisistä asukkaista löydät täältä!)


Ratsastusmahdollisuudet

Repolanmäellä on käytettävissä niin kenttä, maneesi kuin hienot maastotkin. Matalalla aidalla aidattu ja pensaiden reunustama kenttä on hiekkapohjainen ja niin iso, että tarvittaessa sen saa myös jaettua kahteen osaan. Kentän laidalta löytyy katos estekaluston ja muiden tarpeiden varastoimiseksi. Kenttä on hyväkuntoinen, ja sitä huolletaan ja kunnostetaan tarpeen mukaan. Valaistu se ei kuitenkaan ole, joten ainakin vuoden pimempänä aikana tai jostain syystä yömyöhään ratsastellessa lienee mukavampaa siirtyä maneesin puolelle. Valaistus nimittäin kuuluu maneesimme varustukseen. Lämmitetystä maneesista saamme ainakin toistaiseksi tosin vain haaveilla, joten talvipakkasilla on syytä varautua lämpimin ratsastusvaattein! Myös maneesi on hiekkapohjainen, ja sieltä löytyy oma estekalustonsa, unohtamatta tietenkään kookkaita seinäpeilejä.

Tallin käytössä olevat maastoreitit ovat monipuoliset ja turvalliset, ja suurimmaksi osaksi käyttökelpoiset ympäri vuoden. Autoilijoista ei juuri tarvitse kantaa huolta, vaikka maastoreitit välillä risteävätkin autoteiden kanssa — varsinaiset reitit ovat nimittäin vain ratsukoiden ja satunnaisten lenkkeilijöiden tai pyöräilijöiden käytössä. Repolanmäen ratsastusmaastoissa pääsee kulkemaan kauniissa maalaismaisemissa, jotka vaihtelevat peltojen ja niittyjen vierellä kulkevista teistä puiden syleilyssä kiemurteleviin metsäpolkuihin. Reittien varrelta löytyy niin mäkiä kuin laukkasuoriakin, ja onpa tallin lähistöllä maastoesteratakin. Yksi pisimmistä reiteistä vie Ohtojärven rantaan, jossa on turvallista myös uittaa hevosia kesäisin. Reitit tarjoavat useita eri vaihtoehtoja niin keston, haastavuuden kuin ympäristönkin suhteen, ja tästä valikoimasta jokainen löytää varmasti sopivan itselleen ja hevoselleen.


Tarhat ja laitumet

Tallialueen välittömästä läheisyydestä löytyy yhteensä 15 eri kokoista hevosten ulkoilutarhaa, joissa tallin hevoset ulkoilevat pareittain tai pienissä ryhmissä. Kaikki tallin tarhat ja laitumet on aidattu tukevalla puuaidalla, jonka voi tarvittaessa myös vahvistaa sähkölangoilla. Periaatteessa isompia tarhoja on mahdollista jakaa pienempiin osiin sähkölangoilla, mutta käytännössä tällaiselle järjestelylle ilmenee tarvetta aniharvoin. Tarhojen puhtaudesta ja kunnostuksesta huolehditaan säännöllisesti. Kaikista tarhoista löytyy vähintään yksi juottopiste, joiden täyttö onnistuu kätevästi letkulla eri puolilla tallialuetta sijaitsevista vesipisteistä.

Repolanmäen omistukseen kuuluu lisäksi useampi suurikokoinen laidun, joista lähimmät sijaitsevat aivan tallialueen laidalla. Varsinkin lähimmät laitumet ovat käytössä ympäri vuoden, ja hevosemme viettävätkin mahdollisimman paljon aikaa ulkosalla. Suurimmat laitumet sijaitsevat vähän syrjemmässä, ja niitä käytetään pääasiassa hevosten kesälaitumina. Kaikilta laitumilta löytyy useampi juottopiste ja vähintään yksi katos tuomassa suojaa ja varjoa. Kaikkien laidunten aitojen kunto tarkastetaan säännöllisesti, ja laitumella olevia hevosia käydään kesälläkin moikkaamassa päivittäin.