virtuaalihevonen

Svartbergs Dante

 • Nimi: Svartbergs Dante, "Dante"
 • Skp, rotu: ruuna, ruotsalainen puoliverinen
 • Tuntomerkit: musta, ti, säkäkorkeus 175 cm
 • Synt. aika & ikä: 25.04.2006 Ruotsi, 15-vuotias (reaali)
 • Rekisterinumero: VH15-043-0096
 • Haastavuus: hoidettaessa / ratsastettaessa
 • Painotuslaji: koulu-/yleispainotteinen
 • Koulutustaso: Va:B (ko) / 100 cm (re) / 90 cm (me)
 • Kasvattaja: Pernilla Svartberg / Svartbergs Stuteri (EVM)
 • Omistaja: Arnika VRL-01371 / Repolanmäki

Luonnekuvaus

Luimukorvat, välkkyvät hampaat... Apua, sehän puree! Arkajalat pysykööt kaukana tästä jättikokoisesta mörököllistä. Hoidettaessa vaikea ja omassa karsinassaan suorastaan mahdoton Dante ei kuitenkaan ratsuna ole mitenkään erityisen haastava, vaan päin vastoin jopa kuuliainen ja helposti lahjakkuutensa näyttävä. Ilman hyvää ratsastettavuuttaan ruuna olisikin varmasti päätynyt makkaratehtaalle jo aikoja sitten, ja joidenkin koiranleukojen mukaan se olisi edelleen paras paikka Dantelle. Haastetta kaipaava ja peloton hevosihminen saattaa kuitenkin joskus voittaa Danten sydämen puolellensa.

Dantella on kaksi tyystin erilaista puolta. Kellekään, joka on nähnyt Danten on ensi kertaa irvistelemässä ja luimistelemassa uhkaavasti karsinassaan, tuskin tulisi mieleenkään, että ratsastettuna se onkin kuuliainen ja kärsivällinen eikä edes mitenkään erityisen haastava. Danten kaksijakoinen luonne on ollut mysteeri paitsi meillä Repolanmäessä, myös sen edellisissä kodeissa. Tämä yönmusta mörökölli tuli meille ratsastuskoululta, jonne se ei vaikean luonteensa takia sopinut ollenkaan, vaikka opetusratsuna sillä muuten varmasti olisi ollutkin annettavaa. Syitä Danten käytökselle on etsitty aina ympäristötekijöistä mahdollisiin kipuihin ja särkyihinkin, mutta mitään merkkejä tällaisesta ei ole koskaan löytynyt. Vaikuttaa siltä, että Dante on yksinkertaisesti vain hankala tapaus; äärimmäisen tarkka omasta tilastaan, pomotteluun taipuvainen ja tietoinen omasta helposti uhkaavasta ulkomuodostaan ja siitä, kuinka hyötyä siitä... ja sitten toisaalta myös vaivaton ja kärsivällinen ratsu, jonka lahjat on helppo tuoda esille. Oli miten oli, Dante avaa sydämensä vain harvoille ja valituille, ja melkein yhtä harvassa ovat ne, jotka ylipäätään uskaltavat Dantea lähestyä.

Hoidettaessa Dante on joidenkin mukaan "aivan hirveä", onpa joku sitä sanonut vaaralliseksikin. Ainakin ensiksi mainittu pitää useimmassa tapauksessa paikkansa. Dante on melkein aina vastassa naama nurinpäin ja korvat tiukasti luimussa, ja ensitervehdyksesi saa parhaassa tapauksessa synkkää mulkoilua, huonommassa tapauksessa kiukkuisen näykkäisyn. Danten parempinakin päivinä ruuna vaikuttaa siltä, kuin se olisi kroonisesti kärttyinen. Huonoina päivinä se vasta mahdoton onkin — se näykkii ilmaa (ja hoitajaa, jos tämä ei ole valppaana!), kirskuttelee hampaitaan, tömistelee jaloillaan ja saattaa jopa täysin yllättäen pyrkiä lyttäämään hoitajan karsinan seinää vasten. Tallin väki tietääkin jo, ettei Danten karsinaan ole asiaa kuin muutamalla tietyllä henkilöllä, joita Dante kunnioittaa enemmän kuin muita. Sillä, uskokaa tai älkää, tämänkin hirmun kunnioitus todellakin on joskus voitettavissa! Ainakin siinä määrin, että sitä uskaltaa lähestyä ilman välitöntä pelkoa purruksi tai muussatuksi tulemisesta.

Danten kanssa on oltava ehdottoman jämäkkä ja peloton. Siltä ei kysellä eikä sille anneta mahdollisuutta kyseenalaistaa. Kaikki ruunan yritykset päästä niskan päälle on tyrmättävä alkuunsa, eikä sille saa antaa periksi milliäkään. Kun tätä jaksaa jatkaa määrätietoisesti koko ajan, syntyy todennäköisesti hoitajan ja Danten välille eräänlainen tulitauko. Dante lakkaa vähitellen kiukuttelemasta, tai ainakin kohdistamasta kiukuttelujaan suoraan hoitajaan. Parhaassa tapauksessa se alkaa suhtautua ihmiseen etäisen väliinpitämättömästi, totellen pyydettäessä, muttei oma-aloitteisesti. Ihan muutamia kertoja sen tiedetään olleen hetken mukisematta tutun hoitajan hellittävänä ja harjailtavana, vaikka Dante kovana kundina sitä tuskin myöntäisikään. Mitään lellittävää pullaponia siitä tuskin kuitenkaan koskaan kuoriutuu.

Dante on ehdottomasti pidettävä kiinni hoitotoimenpiteiden aikana, ja parasta on ottaa se karsinasta käytävälle, jos suinkin mahdollista. Karsinassa sen käytös on pahimmillaan, ja jo käytävälle siirtyminenkin usein rauhoittaa tilannetta hieman. Harjaus on parasta suorittaa mahdollisimman nopeasti, vaikka toki aina huolellisesti, sillä Dante ei juuri tästä toimenpiteestä nauti, vaan nakkelee päätään mielenosoituksellisesti joka harjanvedolla. Erityisesti jalat ja mahanalunen ovat herkkiä kohtia. Tämä tekee myös varusteiden laitosta hankalaa, ja vaikka Dantella olisikin menossa ratsastamaan joku muu, niin on suositeltavaa, että oma hoitaja tai muu tuttu ihminen huolehtii ruunalle varusteet niskaan, ja mieluiten myös taluttaa sen valmiiksi ulos tallista. Tallista ulos astuttaessa jää Danten hirvittävä käytös taas pykälää pienemmälle tasolle, ja avoin kiukkuisuus muuttuu usein pelkäksi jöröydeksi. Taluttaessa Dante on muuhun verrattuna kohtuullisen hyväkäytöksinen. Vaikka onkin isokokoinen, se ei ryysi eikä lähde lapasesta, mutta saattaa seisoskelemaan joutuessaan alkaa stepata paikoillaan ja toisinaan yrittää näykkiäkin. Dantea ei saa tästä syystä antaa ihan kokemattomalle ihmiselle talutettavaksi.

Laitumelta ja tarhasta Danten joutuu usein hakemaan perimmäisestä nurkasta. Se ei vastusta kiinniottoa, muttei tule omatoimisesti vastaankaan, paitsi joskus oikein huonolla säällä tai ruoan odottaessa tallissa. Muiden hevosten kanssa Dante tulee yleisesti ottaen paljon paremmin toimeen kuin ihmisten kanssa, edellyttäen, että toinen hevonen ei ole samanlainen pomottajatyyppi — silloin tiedossa olisi hankaluuksia! Dante ei ole kuitenkaan laumassa mikään hirmuhallitsija, vaan se jopa ystävystyy alistuvammansorttisten ja sopuisten hevosten kanssa. Sen voikin toisinaan nähdä rapsuttelemassa tyytyväisenä tuttua tarhakaveriaan, ja muutenkin ruuna vaikuttaa viihtyvän ulkosalla.

Ratsastettaessa Dantesta paljastuu täysin päinvastainen puoli kuin hoidettaessa. Selästä käsin tämä hirmu onkin äkkiä yhteistyöhaluinen ja parhaansa antava ratsu, jota ei ikimaailmassa uskoisi samaksi hevoseksi. Jos jotain negatiivista haluaa väen vängällä Danten ratsastettavuudesta keksiä, niin joku saattaisi moittia sen askellajeja. Ruunan askeleet ovat isot ja ilmavat, eivätkä kovin helpot istua. Varsinkin ravi on todella töyssyistä, ja siihen tottumiseen vaaditaan melkoisesti aikaa. Jos tämä jätetään huomiotta, niin juuri muuta valitettavaa Danten liikkeissä ei sitten olekaan. Sen kaikki askellajit ovat puhtaita ja helppoja työstää, ja liikkeissä on kouluratsun sulavuutta ja keveyttä. Sekä kokoamiset että lisäykset sujuvat tuosta vain. Dante ei ole mitenkään vaativa ratsastastaa, mutta se on parhaimmillaan, kun selässä on vähän kokeneempi ratsastaja, joka tietää mitä tekee. Ruuna keskittyy saamiinsa tehtäviin ja on koko ajan kuulolla avuille, joita se tottelee mukisematta. Jos sen käyttäytyminen maasta käsin ei olisi mitä on, se olisi totisesti mitä erinomaisin opetusmestari vähän edistyneemmälle, erityisesti kouluratsastuksesta kiinnostuneelle ratsastajalle.

Kouluratsastuksessa Dante onkin parhaimmillaan. Tällä hetkellä se taitaa kouluratojen kiemurat vaativaan B:hen saakka, ja kapasiteettia löytyisi varmasti pidemmällekin. Myös esteisiin Dante suhtautuu samalla vakavan keskittyneellä asenteella, jos nyt ei mitenkään intohimoisesti. Se ei kuumu esteilläkään vaan pysyy hienosti hallinnassa, mutta sen iso laukka tuo hyppäämiseen omat haasteensa. Dantella hypätään lähinnä vaihtelun vuoksi, sillä enemmän siitä tuntuu saavan irti sileällä työskennellessä. Dante toimii ratsuna hyvin myös maastossa, ja nauttii erityisesti päästessään kaahaamaan laukkapätkillä. Pitkien maastolenkkien jälkeen se on usein suopeammalla tuulella tallille palatessakin, ja unohtaa joskus jopa luimistella ja äksyillä.


Sukutaulu

i. Alighieritrak, rn, 175 cm (EVM) ii. Diablotrak, mrn, 173 cm (EVM)
ie. Agrippatrak, rn, 169 cm (EVM)
e. Svartbergs Donnaswb, m, 170 cm (EVM) ei. Blaufuchshann, rnkm, 174 cm (EVM)
ee. Svartbergs Emmaswb, m, 165 cm (EVM)

Kalenteri

Muut tapahtumat

16.01.2016 // Yläkokon ratsastuskoulu // Hankilaukat // Kertomus

Hoito ohjeet & muuta huomioitavaa

 • Hoidetaan mieluiten käytävällä.
 • Pidettävä aina kiinni hoitotoimenpiteiden aikana.
 • Riimu jätettävä päähän tarhaan ja laitumelle.

Varustekaappi

+ harjat, illaloimi, toppaloimi, sadeloimi, yleissatula, satulavyö, yleishuovat, jalustinremmit, ohjat, kuolaimet, koulusatulan satulavyö, koulusatulan jalustinremmit, kankisuitset, kankisuitsien ohjat, kankikuolaimet


Merkittävimmät elämäntapahtumat

26.09.2015 — Aina Honkanen aloitti Danten hoitajana.
00.00.0000 — Dante muutti Repolanmäkeen.